Στάση εργασίας σε μετρό και ΗΣΑΠ – Στο πλευρό τους, οι οδηγοί ΗΛΠΑΠ και τραμ

Xωρίς μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα μείνει η Αθήνα για τρεις ώρες. σήμερα Πέμπτη 18/3, μετά την απόφαση των εργαζομένων να πραγματοποιήσουν προειδοποιητική στάση εργασίας, από 11:00 π.μ. έως 14:00, ακινητοποιώντας τους συρμούς στις Γραμμές 1, 2 & 3. Αίτημα των εργαζομένων είναι η απόσυρση των καινούργιων συρμών 3ης σειράς του μετρό, που, σύμφωνα με το Σωματείο τους, «παρουσιάζουν προβλήματα τα οποία πέραν της αναστάτωσης των δρομολογίων, θέτουν σε κίνδυνο αυτό που λέγεται «Ασφάλεια Σιδηροδρόμου» (προσωπικό, επιβάτες, εξοπλισμός), όπως επίσης, τεράστια δυσλειτουργία παρουσιάζουν και οι οθόνες ελέγχου αποβίβασης – επιβίβασης επιβατών στις καμπίνες ηλεκτροδήγησης στους συρμούς του Ηλεκτρικού».

Η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής, με κοινή τους ανακοίνωση, συμπαρίστανται στους συναδέλφους τους του Σωματείου ΣΗΛΕΚ, και στην κινητοποίησή τους.

Όπως σημειώνουν, στην ανακοίνωσή τους:

«Τους τελευταίους μήνες, κυκλοφορούν στο υπόγειο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ (Γραμμή 2), τραίνα που παρελήφθησαν πριν τρία χρόνια (17 συρμοί) και το κόστος τους έφτασε τα €155.000.000.

Οι καινούριοι συρμοί 3ης σειράς του Μετρό της Αθήνας, παρουσιάζουν προβλήματα τα οποία εκτός από τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια , θέτουν «εν αμφιβόλω» την ασφάλεια σιδηροδρόμου (προσωπικό, επιβάτες, εξοπλισμός).

Ακόμη παρουσιάζονται προβλήματα που δημιουργούνται από την δυσλειτουργία στις οθόνες ελέγχου αποβίβασης – επιβίβασης επιβατών στις καμπίνες ηλεκτροδήγησης στους συρμούς του Ηλεκτρικού (Γραμμή 1).

Αυτό οφείλεται στις αδικαιολόγητες από κάθε άποψη, υποχρεωτικές μετατάξεις πολλών συναδέλφων μας, έμπειρων και με μοναδική τεχνογνωσία εργαζομένων της πρώην ΗΣΑΠ που είχαν τον πλήρη έλεγχο για την ασφαλή αποβίβαση – επιβίβαση των επιβατών, τους οποίους «παρκάρισαν» σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Υποδομών

Παρά τις οχλήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος τόσο σε προφορικό όσο και σε γραπτό επίπεδο, η Εταιρεία δείχνει πως δεν κατανοεί τα προβλήματα και αυτό επιβεβαιώνεται, για μια ακόμα φορά στη τελευταία απάντηση της Διοίκησης, στην οποία γενικολογεί και αοριστολογεί χωρίς να δίνει καμία επαρκή απάντηση και να μην μπαίνει στην ουσία των προβλημάτων.

Γι’ αυτό τον λόγο, η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ και το Σωματείο Ηλεκτροδήγων ΤΡΑΜ στηρίζουν την κινητοποίηση των συναδέλφων του Σωματείου ΣΗΕΚ και καλούν τη ΣΤΑΣΥ και τους εμπλεκόμενους πολιτικούς προϊστάμενους, να λάβουν κάθε μέριμνα, ώστε να εξασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα προσωπικού και επιβατών».


Η ανακοίνωση του Σωματείου Ηλεκτροδηγών & Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης ΣΤΑΣΥ ΑΕ

Εδώ και λίγους μήνες, άρχισαν να κυκλοφορούν στο δίκτυο του υπογείου σιδηροδρόμου (Γραμμή 2), τραίνα που παρελήφθησαν πριν τρία χρόνια (17 συρμοί) και το κόστος τους έφτασε τα €155.000.000.

Εδώ και πολλούς μήνες, έχουμε επισημάνει στη ΣΤΑΣΥ ότι οι καινούριοι συρμοί 3ης σειράς του Μετρό της Αθήνας, παρουσιάζουν προβλήματα τα οποία πέραν της αναστάτωσης των δρομολογίων, θέτουν σε κίνδυνο αυτό που λέγεται «Ασφάλεια Σιδηροδρόμου» (προσωπικό, επιβάτες, εξοπλισμός). Όπως επίσης, τεράστια δυσλειτουργία παρουσιάζουν και οι οθόνες ελέγχου αποβίβασης – επιβίβασης επιβατών στις καμπίνες ηλεκτροδήγησης στους συρμούς του Ηλεκτρικού.

Παρά τις όποιες οχλήσεις μας, η Διοίκηση της Εταιρείας δείχνει μία περίεργη στάση, δείχνοντάς μας ότι ή δεν καταλαβαίνει τα προβλήματα ή ότι τα θεωρεί μικρής σημασίας.

Υπάρχουν όμως κάποια όρια που όταν ξεπερνιούνται, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι η ανάδειξη του προβλήματος.

Επειδή λοιπόν αυτά ξεπεράστηκαν και επειδή θεωρούμε ότι ο εμπαιγμός «έχει χτυπήσει κόκκινο», αποφασίστηκε για αύριο Πέμπτη 18/3/2015 στις Γραμμές 1, 2 & 3, προειδοποιητική Στάση Εργασίας από 11:00 π.μ. έως 14:00.

Καλούμε τη ΣΤΑΣΥ και τους εμπλεκόμενους Πολιτικούς προϊστάμενους, αφού δώσουν επαρκείς εξηγήσεις, να λάβουν κάθε μέριμνα, ώστε να αποφευχθούν «παρατράγουδα» που θα θίξουν τη σωματική ακεραιότητα προσωπικού ή επιβατών.

Σχολιάστε