Τη Δευτέρα στην ΟΚΕ το σ/ν για τα εργασιακά – Οι παρεμβάσεις για μισθούς και διαπραγματεύσεις

Μέχρι σήμερα, Παρασκευή 17/4, αναμένεται οι κοινωνικοί εταίροι να καταθέσουν και εγγράφως τις όποιες προτάσεις ή ενστάσεις τους, αναφορικά με τα δύο νομοσχέδια που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και αφορούν στη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής» και του Α. Πετρόπουλου.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία από τα δύο μέρη (εργαζομένους και εργοδότες), ο υπουργός εργασίας Πάνος Σκουρλέτης θα συμπεριλάβει τις αλλαγές στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στην ΟΚΕ την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή (σ.σ: άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην τριμερή της Τετάρτης).

Οι δύο παρεμβάσεις για μισθούς και διαπραγματεύσεις

Ειδικότερα, όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, προβλέπεται σε πρώτο στάδιο (1/10/15) άρση των μισθολογικών διακρίσεων με βάση την ηλικία των εργαζομένων και αύξηση των κατώτατων αμοιβών κατά 10,91% (650 ευρώ μεικτά ο μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους και 29,05 ευρώ μεικτά το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες). Στο δεύτερο στάδιο (1/7/16), ο γενικός κατώτατος μισθός ορίζεται στα 751 ευρώ μεικτές αποδοχές για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.

Υπενθυμίζεται πως ο Θάνος Βασιλόπουλος, γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΜΕΤΑ, έχει δηλώσει πως συμφωνεί για την άμεση κατάργηση της διάκρισης εις βάρος των εργαζομένων κάτω των 25 ετών,τώρα, και όχι τον Οκτώβριο, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις: α) προβλέπεται η κατάργηση της αναστολής των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων, β) προβλέπεται η υποχρέωση των διαπραγματευόμενων μερών για κωδικοποίηση των όρων προηγούμενων συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων στο περιεχόμενο των νέων συλλογικών ρυθμίσεων, γ) επαναφέρεται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους σε περίπτωση συρροής των συλλογικών συμβάσεων και επίσης αίρεται η αναστολή της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων όταν υπογράφονται από εργοδοτικές οργανώσεις που τα μέλη τους απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο. Τέλος, επανέρχεται σε πλήρη και ενισχυμένη μορφή η μεσολάβηση και η διαιτησία (ΟΜΕΔ), δημιουργείται ενιαίο σώμα μεσολαβητών/διαιτητών και δημιουργείται σώμα οικονομικών εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συνεκτιμάται η εν γένει οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στην κρινόμενη συλλογική διαφορά στο στάδιο της μεσολάβησης και της διαιτησίας.

Από την πλευρά του, το ΜΕΤΑ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «η επαναφορά των κατώτατων μισθών ταυτόχρονα με την επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα, και μάλιστα με ενισχυμένο το θεσμικό πλαίσιο υπέρ των εργαζομένων, συνιστά ένα θετικό βήμα για την επανάκτηση του ρόλου των συνδικάτων στη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων».

Η ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων (επαναφορά κατώτατης αμοιβής και συλλογιών διαπραγματεύσεων) «δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως μια πρώτη νίκη των εργαζομένων και των επίμονων αγώνων τους», σημειώνει και προσθέτει πως πλέον το συνδικαλιστικό κίνημα επωμίζεται, μέσα στις νέες συνθήκες, «αυξημένες ευθύνες και αγωνιστικά καθήκοντα για να κατοχυρώσει στην πράξη και μέσα στους χώρους δουλειάς αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, απέναντι σε μια εργοδοσία που χρησιμοποίησε τα μνημόνια για να ισοπεδώσει δικαιώματα, να επιβάλλει την απόλυτη ευελιξία και να καθιερώσει τον εργασιακό μεσαίωνα».

Με πληροφορίες από avgi.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s