Χαρίσης: Αναπτέρωση ελπίδας – Ένταση του αγώνα

Τι λένε για τις Προγραμματικές Δηλώσεις ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, εκπρόσωποι από τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες και τους διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ.

Στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» μίλησε ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γιώργος Χαρίσης και απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν στις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στις Προγραμματικές Δηλώσεις. Ειδικότερα:

Πώς τις άκουσε, τις κρίνει: Πολύ θετικά και αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι πως και το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και οι κινήσεις, οι ενέργειες μετά τις εκλογές έχουν αναπτερώσει την ελπίδα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Και νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλη δύναμη για να ανέβει το φρόνημα των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν την επόμενη περίοδο, μια αξιοπρεπή ζωή, να επαναφέρουν εργατικές κατακτήσεις που καταργήθηκαν τη μνημονιακή περιόδο. Και νομίζω ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οποίες κινούνται στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων είναι ένα θετικό βήμα, που πρέπει οι εργαζόμενοι να το αξιοποιήσουν στις περαιτέρω διεκδικήσεις τους.

Το συνδικαλιστικό κίνημα να μη μείνει στις επιμέρους διεκδικήσεις για εργασιακά: Γιατί πρέπει να πω το εξής: οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα δε θα πρέπει απλώς να μείνουν στις επιμέρους δεσμεύσεις της κυβέρνησης για εργατικές κατακτήσεις. Πιστεύω ότι το συνδικαλιστικό κίνημα ενδιαφέρεται πρωτίστως για την πορεία της χώρας μας, για το θέμα του δημοσίου χρέους και την ανάγκη αυτό να γίνει βιώσιμο με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας… Διότι αν δε λυθούν αυτά, δε θα μπορέσουν να λυθούν και τα επιμέρους θέματα των εργαζομένων, με πρώτιστο ζήτημα αυτό της ανεργίας, η οποία πλήττει πάνω από 1,5 εκατομμύρια εργαζομένους.

Βελτίωση θέσης εργαζομένου μέσα από ταξικό αγώνα:Μέσα στα κείμενα του μνημονίου αυτούσιες φράσεις, αιτήματα των εργοδοτών και του ΣΕΒ αλλά και διάφορων ακραίων νεοφιλελεύθερων στη χώρα μας, κατά τη δεκαετία του ’90, όπου σήμερα με αφορμή τη δημοσιονομική κρίση της χώρας μας αυτά τα αιτήματα επανήλθαν στο προσκήνιο και έγιναν νόμοι του κράτους. Για παράδειγμα: το θέμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης, προσωπικά, το θεωρώ πρώτιστο, παρά το εάν ο μισθός θα πάει άμεσα στα 650 ευρώ ή στα 751 ευρώ. Διότι θεωρώ πως η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων θα προέλθει μέσα από τους αγώνες τους, από την ανάπτυξη της ταξικής πάλης -διότι η ταξική πάλη δεν καταργείται, ίσα ίσα θα πρέπει να ενταθεί την επόμενη περίοδο-, και κυρίως πρέπει να πούμε το εξής: η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο, έτσι ώστε οι όροι της αντιπαράθεσης να μην είναι σε βάρος των εργαζομένων, του λαού.

Δίκαιη κατανομή των παραγόντων εθνικού πλούτου:Επιπλέον, θέλω να αναφερθώ σε μια φράση, γνωστή: το «λεφτά υπάρχουν». Δεν ξέρω εάν υπάρχουν λεφτά. Εκείνο που ξέρω, όμως, είναι πως υπάρχουν λεφτά σε ένα τμήμα της κοινωνίας, στους πλούσιους, οι οποίοι στην περίοδο της κρίσης αύξησαν τα κέρδη τους, και άρα η πάλη για μια δίκαιη κατανομή των παραγόντων του εθνικού πλούτου, πρέπει να αποτελεί και προτεραιότητα της κυβέρνησης αλλά και προτεραιότητα του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος. Και αυτό, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου, διότι τον πλούτο τον παράγουν οι εργαζόμενοι. Και νομίζω ότι τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση, με την επαναφορά του αφορολόγητου, τις εξαγγελίες για τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, το Ασφαλιστικό (για το οποίο -όπως αναφέρθηκε- θα δημιουργηθεί Ταμείο στο οποίο θα πάει ένα μέρος του εθνικού πλούτου).

Δημόσιο και αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα: Σε αυτό το σημείο, πρέπει να πούμε ότι με τη διαχρονική καταλήστευση των Ταμείων και με το PSI τα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα δεν μπορούν από μόνα τους, μόνο από την εργασία δηλαδή, να χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται το κράτος, το οποίο έχει την ευθύνη όλων των προηγούμενων ετών για την καταλήστευση. Και το κράτος πρέπει να συμβάλλει, ώστε να αποκατασταθεί το ασφαλιστικό σύστημα, έτσι ώστε να είναι δημόσιο, αναδιανεμητικό. Και να μην είναι αυτό το οποίο οι κυβερνήσεις το προηγούμενο διάστημα είχαν προωθήσει, που άλλαξαν ουσιαστικά το δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του.

Συμμετέχουμε ενεργά στις λαϊκές κινητοποιήσεις στις 11 και 15 Φλεβάρη: Κλείνοντας, να πούμε ότι συμμετέχουμε ενεργά -και καλούμε τα Συνδικάτα να κάνουν το ίδιο- στις λαϊκές κινητοποιήσεις που γίνονται το ερχόμενο διάστημα. Το κρίσιμο θέμα της διαπραγμάτευσης θα κρίνει και την πορεία των εργασιακών θεμάτων, των συνταξιουχικών θεμάτων κτλ. Και νομίζω πως σε αυτό τον αγώνα δε θα πρέπει το συνδικαλιστικό κείμενο να κάνει τα λάθη του παρελθόντος, πρέπει -με βάση τις δικές του θέσεις- να κρίνει και τις θέσεις της κυβέρνησης και να παλέψει για τη διεύρυνση των κατακτήσεων.

 

Σήμερα είναι μια ημέρα δικαίωση για εμάς και για όλη την κοινωνίας

Πέραν του γραμματέα του ΜΕΤΑ, «στο Κόκκινο» για τις Προγραμματικές μίλησαν και εκπρόσωποι των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών (Δήμητρα Μανώλη), των απολυμένων σχολικών φυλάκων (Μανώλης Σταθόπουλος) και των απολυμένων διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων (Ζαχαρίας Τριγάζης).

Advertisements