Γερμανία: 8,5 ευρώ το κατώτατο ωρομίσθιο από 1η-1-2015

Από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ισχύει στη Γερμανία το κατώτατο ωρομίσθιο των 8,5 ευρώ. Πολλοί εργοδότες προειδοποιούν για απολύσεις ενώ και τα συνδικάτα διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις. Άκρως ικανοποιημένη, αντίθετα, εμφανίζεται η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου, 3,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι αναμένεται να επωφεληθούν από την καθιέρωση του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για μια καλή είδηση, σχολίασε ο Χάινριχ Αλτ, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να βλέπουν ότι υπάρχει ένα κατώτατο όριο μισθού, με τον οποίο να μπορείς να ζήσεις», συμπλήρωσε.

Εξαιρέσεις

Το κατώτατο ωρομίσθιο ισχύει για όλους τους κλάδους, τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Γερμανία. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: νέοι κάτω των 18 ετών αλλά και μακροχρόνια άνεργοι δε δικαιούνται κατά τους πρώτους έξι μήνες νέας απασχόλησης το κατώτατο ωρομίσθιο. Επίσης, μέχρι το τέλος του 2016, οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να καταβάλουν χαμηλότερους μισθούς, εάν αυτό έχει προηγουμένως συμφωνηθεί με τα συνδικάτα στο πλαίσιο δεσμευτικών ΣΣΕ. Ο κλάδος της κομμωτικής, για παράδειγμα, έχει κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.

Το κόμμα της Αριστεράς κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ ότι υπέκυψε στις πιέσεις του εργοδοτικού λόμπι. «Απέχουν παρασάγγας από όσα υποσχέθηκαν», λέει ο Κλάους Έρνστ, από την Αριστερά. «Έδωσαν μια υπόσχεση, αλλά την αθέτησαν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα Συνδικάτα, που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι των εργοδοτών. Όπως σχολιάζει η Μπριγκίτε Πότμερ από τους Πράσινους: «Μπορούμε να κατονομάσουμε τους ηττημένους της υπόθεσης: είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι νέοι, οι εποχιακοί εργάτες. Αυτοί δεν έχουν λόγο να πανηγυρίζουν».

Ενόψει μαζικών απολύσεων;

Μια άλλη πτυχή αναδεικνύουν από την πλευρά τους οικονομικοί σύνδεσμοι. Πολλές επιχειρήσεις, όπως λένε, δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τον κατώτατο μισθό. Ως εκ τούτου. αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων, προειδοποιεί ο πρόεδρος των εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ. «Υψηλότεροι μισθοί σημαίνουν πάντα ότι ακριβαίνουν η υπηρεσία ή το προϊόν που παράγονται με αυτούς. Εμείς εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν περιοχές και κλάδοι όπου θα αυξηθεί η ανεργία».

Και ο Χάινριχ Αλτ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, θέσεις εργασίας. Σε καμία περίπτωση όμως, όπως εκτιμά, δεν αναμένεται κάποια θεαματική αύξηση της ανεργίας: «Δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική απώλεια θέσεων εργασίας. Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιος εργοδότης να μην μπορεί να πληρώσει τον κατώτατο μισθό. Πιστεύω όμως ότι η Γερμανία είναι σε θέση να κάνει ό,τι κάνουν άλλες 26 ευρωπαϊκές χώρες».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s